Borgmesteren synger for

 Ole bro ( bredt format1)

Borgmester Ole Bondo Christensen deltager søndag den 1. marts 2015, for 5. gang  i”Så syng da Furesø”, der denne gang er arrangeret af Visens Venner Furesø.

 

Af Jørgen Nielsen

Viser, sange fra Højskolesangbogen, salmer, operaen ”La Traviata”, 34 maratonløb, Cykelløbet ”Rynkeby – Paris” er nogle af de brikker, man kan lægge til en mosaik om Ole Bondo Christensen, på 6. år borgmester i Furesø – og rigtig glad er han for sit job på rådhuset:

”Furesø er en fantastisk kommune, først og fremmest på grund af dens indbyggere. Vi er en kommune med stærke fællesskaber, hvor vores aktive, engagerede borgere gerne vil  tage ansvar være med til at udvikle kommunen,” fremhæver Ole Bondo Christensen.

Livets mysterier

Centralt i hans univers står også bestræbelserne på at skabe gode rammer for byens musik- og kulturliv.Ole Bondo Christensen:

” Poesi, musik og sang åbner sindet mod livets storhed, livets sårbarhed og til tider dystre kompleksitet.  Det er mange digtere rigtig gode til. Musik åbner følelser, som vi skal være i forbindelse med for at blive hele mennesker, der erkender livet i alle dets aspekter, sorger og glæder. Tilsammen sætter poesi, musik og kunst i det hele taget livet og eksistensen i perspektiv og giver det mening og retning. Det er en værdifuld kontrast til de ofte støvede notater, om hvordan verden skal forstås, som man som borgmester bruger meget tid på i det daglige”, understreger Ole Bondo Christensen. Og han fortsætter: ”Vi er som mennesker jo ikke blot sat i verden for at gå på arbejde for at spise og drikke. Vi er her jo for at opleve tilværelsens mysterier – og meget gerne sammen med andre. Her oplever vi, at musik og sang gør mennesker modtagelige for disse livets stjernestunder.”

En af disse stjernestunder oplevede han for nylig, da han besøgte sin 84-årige far, der for nylig blev alene. Til kaffen efter middagen nød de en god cognac, mens de lyttede til Giuseppe Verdi’s storslåede opera ”La Traviata”. Den kaldte på de store følelser i den jyske aftenstund.

Ole_Bondo_Christensen-rette på mikroforn

Højskolesangbogen

Sang og musik spillede en væsentlig rolle i Ole Bondo Christensens barndomshjem.

Selv fortæller han: ”Jeg holder meget af at synge og være sammen med mennesker, der synger viser, så det var en varm og glad oplevelse at få lov at være med i det fællesskab, der er i Visens Venner Furesø. Jeg har oplevet deres næsten landskendte Cabaret på Skævinge Kro, og jeg oplevede visesangerne på Ellegården i januar, og det glemmer jeg sent.”

Han fortsætter: ”Jeg kommer fra en familie, der har sunget meget. Vi var fem børn, og altid mange mennesker i hjemmet, hvor højskolesangbogen var inden for rækkevidde.

Kendskabet til sange, viser og samler giver en stærk kulturel forankring– en gave, man bringer med sig hele livet. Jeg er fra den gang, da man lærte salmevers i skolen, og kendskabet til de danske samler har jeg glæde af den dag i dag”, fortæller Ole Bondo Christensen.

 

Skovgårdens kor

Op til det seneste kommunevalg besøgte statsminister Helle Thorning-Schmidt Furesø kommune, og blandt andet også Skovgården. Ole Bondo Christensen fortæller:

”Vi deltog i den ugentlige øvetime for Skovgårdens kor, og vi fik lejlighed til at synge med på en af sangene. Den oplevelse gjorde et stort indtryk både på Statsministeren mig og – tror jeg også – på korets medlemmer. Derfor glæder jeg mig også til søndag den 1. marts 2015 og arrangementet ”Så syng da Furesø” i Galaksen.  At høre Skovgårdens kor, folkemusikernes melodier – og ikke mindst de mange dejlige sange og viser fra Visens Venner Furesø – og så selv får lov at synge med – det er to kæmpe gode timer, og man går glad og opløftet derfra. Sådan har jeg i hvert fald oplevet det de tidligere år”, fortæller Ole Bondo Christensen med et kropssprog, der fortæller, at dette udsagn – det mener han!

I sidste weekend besøgte han for resten Louisiana sammen med sit barnebarn, blandt andet for at udforske modellervoks og farvernes udtryksmuligheder.

Borgmester Ole Bondo Christensen tog turen fra den pæne embedsmand i Statsadministrationen til den grønne pioner i Furesø kommune.
Borgmester Ole Bondo Christensen tog turen fra den pæne embedsmand i Statsadministrationen til den grønne pioner i Furesø kommune.

Ham selv – den pæne

Ole Bondo Christensen er 57 år. Han er opvokset i en midtjysk landsby, der hedder Ans. Den ligger ved Tange Sø, lidt nord for midten på linien mellem Kjellerup og Thorsø, godt 15 km nord for Silkeborg. Han er to’er i en børneflok på fem.

Ole Bondo Christensen er uddannet Tech-Sam fra Roskilde Universitet Center. Tech-Sam er en kombination af en teknisk disciplin og et samfundsfag – i dette tilfælde økonomi, og siden da har han forvaltet sine evner – som en jyde ville sige det: ” Ik’ så ringe!”

Det blev til en karriere på 27 år som embedsmand i Beskæftigelsesministeriet. I den egenskab blev han blandt andet udsendt som ekspert til Østeuropa. Her havde han til opgave at opbygge landenes statsadministration, således at de kunne indgå som ligeværdige og kompetente partnere i EU med en sikker viden om god regeringsførelse. Senere havde han nogle spændende år i Sydafrika, umiddelbart efter Nelson Mandelas frigivelse.

Han sluttede sit engagement i Beskæftigelsesministeriet som chef for ministeriets internationale kontor og har således hjulpet skiftende ministre med EU-samarbejdet, blandt andre Henning Dyremose, Grete Fenger Møller, Jytte Andersen Ove Hygum, Claus Hjort Frederiksen og Inger Støjberg – med andre ord – en kongerække af ministre.

 

Ham selv – den grønne

Det lokale område har altid ligget ham på sinde. Han har boet længe i Farum, og han blev blandt meget andet formand for Det grønne Råd. Her tog han initiativet til oprettelsen af  Grøn Guide med støtte fra Miljøministeriet og ikke mindst ”Farum Dele-bil”, der nu har bredt sig til det meste af Nordsjælland; og således blev den pæne embedsmand i Statsadministrationen til en grøn græsrod og pionér på det lokale plan.

Det blev hans vej til lokalpolitikken. Han fortæller: Det socialdemokratiske byrådsmedlem, Sabine Kirchmeier, rådførte sig med ham, da hun skulle påbegynde oprydningsarbejdet efter Brixtofte–tiden. Det blev til et politisk samarbejde, idet hun bad ham om støtte i sin forestående valgkamp. Både Sabine Kirchmeier og Ole Bondo Christensen blev valgt til byrådet. Hurtigt viste det sig imidlertid, at Sabine Kirchmeier fik stillingen som direktør for Dansk Sprognævn, og pludselig mente nogle af hans politiske kolleger, at han skulle stille op som borgmester.

 

 

 

570 nye borgere

Og det har han ikke fortrudt. Han fortæller: ”I mit job kommer man i forbindelse med borgere i alle aldre – og i alle livets facetter, fra det nyfødte barn til borgere, der fejrer 100 års fødselsdagen på plejehjemmene – og så alt det liv, der udspiller sig derimellem. Det er en stor rigdom at møde mennesker i alle aldre og være med til sammen med dem og resten at byrådet at lægge rammerne for det gode liv her i Furesø”, slutter borgmester Ole Bondo Christensen og byder velkommen til ”Så syng da Furesø” med ordene: ”Jeg tror på stærke fællesskaber. Sammen kan vi meget mere end hver for sig og sang og musik er med til at give os sammenhold!”

Andre borgere i Danmark har fået øje på Furesøs fortræffeligheder med stærke fællesskaber, natur og skove og den korte afstand til København. I 2014 blev der  således hele 570 flere borgere i Furesø.

I disse måneder træner Ole Bondo Christensen til Cykelturen til Paris med Rynkeby-holdet.
I disse måneder træner Ole Bondo Christensen til Cykelturen til Paris med Rynkeby-holdet.

I øjeblikket forbereder han sig til det hæderkronede Rynkeby cykelløb ”København – Paris”. Løbet finder sted i juli måned, og der skal en del træningskilometer i benene inden da.